Miksi ruoan tilaaminen kannattaa

Ruoan tilaaminen kotiin on kasvamassa hyvin suosituksi trendiksi, ja tämä etenkin korona-aikana suosiotaan kasvattanut käytäntö on nyt helpottamassa hyvin monen perheen arkea sekä lisäämässä monipuolisuutta ja ajoittain jopa ylellisyyttä suomalaisten ruokapöytiin. Tähän vallankumoukseen ovat vaikuttaneet sekä nopeasti kehittyvien ruokalähettipalvelujen buumi ja tilaamisen helppous että suomalaisen ruokakulttuurin kansainvälistyminen – etenkin kaupungeissa asuvat ja nuorempia sukupolvia edustavat suomalaiset syövät yhä enemmän ulkona, ja samalla omaan mukavuuteen sekä ruoan monipuolisuuteen ja laatuun panostavat ihmiset alkavat arvostaa sitä, että ammattikokkien valmistamaa  herkullista ravintolaruokaa voi syödä myös kotioloissa, joko romanttisesti kynttilävalossa ja paras asu päällä tai sitten rennosti pyjamassa omalla kotisohvallaan. Erityyppisistä ravintoloista, jotka toimittavat valmista ruokaa kotiovelle asti, voi lukea mm. ReviewsBird-sivustolla, josta löytyy runsaasti todellisiin ostokokemuksiin pohjautuvia arvioita ravintoloista, verkkokaupoista ja erityyppisistä palveluista. Niille, jotka haluavat olla edes vähän vastuussa ruoanvalmistusprosessista, mutta jotka eivät erityyppisten työ- ja harrastuspaineiden takia ehdi itsenäisesti loihtia Michelin-aterioita perheilleen 7 päivää viikossa, on tarjolla myös erilaisia ruokakassi- tai -boksipalveluja – myös niihin kannattaa tutustua, jos haluaa syödä hyvin ja monipuolisesti mutta haluaa vähentää ruokaostosten tekemiseen ja toimivien ruokaohjeiden löytämiseen tarvittavaa aikaa. 

Ravintolaruokaa kotiovelle toimitettuna

Ruoan tilaaminen kotiin alkoi yleistyä jo kauan ennen koronakriisiä ja sen tuomia haasteita ja positiivisia yllätyksiä. Erilaisten pikaruokien kuten hampurilaisten ja pizzojen take away -tilaukset ovat olleet reippaassa kasvussa jo monta vuotta. Tämä ruokakategoria on trenditutkimusten mukaan edelleen johdossa, mitä tulee erilaisten ruokien tilaamiseen kotiovelle asti, ja parin viimeisen vuoden aikana sen osuus kaikista kotiin tilatuista ruoista on jopa kasvanut 24 prosentista 31 prosenttiin. 

Wolt- ja Foodora-kuljetuspalvelujen kehitys on kuitenkin avannut suomalaisille digitaaliset ovet moniin muihin ruokaperinteisiin ja -lajeihin, sillä kumpikin alusta tekee yhteistyötä tuhansien ravintoloiden ja tuhansien lähettien kanssa ympäri Suomea. Esimerkiksi saksalainen Foodora-palvelu toimittaa ruokaa noin sadassa eri Suomen kaupungissa, mukaan lukien ravintolamaailman luonnolliset tähdet kuten Helsinki, Tampere ja Turku, mutta myös pienemmät paikkakunnat kuten vaikkapa Kittilä. Ja kuuluisa sanonta ”maailma on osterisi” sopii hyvin tämän palvelun kuvaamiseen, sillä ruokalistalla on kaikki mahdolliset ruokakulttuurit ja ruokalajit. Käyttämällä Foodoran ja Woltin kaltaisia kotiinkuljetuspalveluja säännöllisesti tilaavat asiakkaat voivat hyötyä myös bonuksista, joita saa jokaisesta tilauksesta – monet ravintolat tarjoavat tietyn prosenttimäärän maksetusta summasta asiakkaalle takaisin, ja tämä voi sitten käyttää saatua bonusta seuraavan tilauksen osittaiseen maksuun. 

Ravintolaruoan tilaaminen kotiin on siis mainio valinta niille nautiskelijoille, jotka pitävät hyvästä ruoasta, mutta eivät syystä tai toisesta ehdi tai halua mennä nauttimaan sitä ravintolaan. Tämä vaihtoehto käy myös lapsiperheille, jotka eivät pääse tai halua mennä ulos syömään pienten lasten kanssa, mutta jotka eivät silti halua jäädyttää gourmet-makunystyröitään siihen asti, kunnes lapset ovat kasvaneet tai oppineet käyttäytymään ravintolassa. Jotkut ravintolat tarjoavat jopa sellaista konseptia, jossa tilaaja voi viimeistellä ja koota annokset kotona ruoan kanssa toimitettujen ohjeiden mukaan ja päästä makuun siitä, miltä tuntuu olla Michelin-kokin sous-chefinä.

Ruokakassit ja -boksit

Jos ravintolaruoan tilaaminen kotiin sopii etenkin ravintoelämyksiä ja mahdollisimman vähän keittiöhäslinkiä kaipaaville herkuttelijoille, on olemassa myös sellaisia herkkusuita, jotka haluavat valmistaa hyvää kotiruokaa itse, mutta eivät ehdi sitä tekemään kaiken muun kiireen ohella, tai eivät yksinkertaisesti keksi mitään jännittävämpää kuin sitä perinteistä makaronilaatikkoa tai lohikeittoa. Tälle porukalle on kehitetty ihana ja käytännöllinen ruokakassikonsepti, jossa monipuolisiin arkiaterioihin tarvittavat ainekset toimitetaan resepteineen ihan kotiovelle asti. Tämä ehdottomasti tuo helpotusta kiireisten kokkien arkeen, sillä enää ei tarvitse hukata kortilla olevaa aikaa ruokakaupoissa jonottamiseen tai viikkomenun keksimiseen ja sopivien ohjeiden metsästämiseen. Uusia ruokakassi- tai -boksipalveluja on kehittymässä koko ajan, ja nyt voi jo verrata useita markkinoilla olevia palveluja keskenään ja valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. 

Ruokakassipalveluissa on niiden toimivuuden ja käytännöllisyyden lisäksi myös hurjasti muita hyviä puolia – jotkut palvelut esimerkiksi panostavat lähiruoan tai luomuruoan tarjoamiseen, toiset keskittyvät aterioiden monipuolisuuteen ja etenkin ruokailijoiden mieltymysten moninaisuuteen – valittavana voi olla esim. klassikkoruokia, kala- ja vegeruokia sekä pelkästään kasvisruokakasseja. Kaikki nykyiset ruokakassiyritykset palvelevat luonnollisesti pääkaupunkiseutua sekä suurimpia kaupunkeja, mutta tämän trendin kasvaessa myös toimitusalueiden kattavuus lisääntyy koko ajan, ja valmiita ateriapaketteja saa joidenkin palvelujen kautta hakea myös ruokakauppojen kylmähyllyistä.

Valmiiden ruokakassien tilaamisen yhteydessä ajan lisäksi säästää myös ruokaa, sillä kasseissa toimitetut raaka-aineet on mitoitettu riittämään täydellisesti kaikkiin suunniteltuihin aterioihin, toisin sanoen kaikki saadut ainekset tulee käytettyä muutamassa päivässä, eikä ruokahävikkiä näin synny. Tuttuihin ja turvallisiin arkiruokiin kuten makaronilaatikkoon kyllästyneet kokit pääsevät samalla kokeilemaan uusia reseptejä ja testaamaan yllättäviä makuyhdistelmiä. Monet ruokakassipalvelut toimittavat aivan kaikki ainekset mitä ohjeessa vaaditaan, mausteita myöten, mutta toisissa voi vaikuttaa vapaasti toimitettavien raaka-aineiden listaan, jos esimerkiksi omasta keittiökaapista löytyy puolet tarvittavista aineista (esim. jauho ja suola). Ruokakassipalvelujen parhaita puolia on ehdottomasti aterioiden laadukkuus ja monipuolisuus – onko mitään ihanampaa kuin inspiroitunut kokki, joka on saanut testata uutta ohjetta, ja tyytyväinen perhe, joka pääsee nauttimaan tuoreista, lähellä tuotetuista ja sesonginmukaisista raaka-aineista valmistettua herkullista ruokaa?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.