Ravintolat ja 2020-luku

Kukaan ei olisi voinut vielä 2019 edes hurjimmissa kuvitelmissaan kuvitella tällaista vuotta kuin 2020 on ollut. Ehkä sellaiset, jotka katsovat erilaisia zombie-elokuvia ja pelaavat sellaisia pelejä ovat voineet joskus miettiä tyyliin, mitä sitten, jos vaikka. Ravintolat ovat muutenkin olleet viime vuosina isossa muutostilassa, on ollut tupakoinnin lopettamista, rahapelien poistamisista, mutta takaisin ovat tulleet mm. happy hour tarjoukset ja mahdollisuus pitää ruokaravintolaa koko päivän auki, aamusta aamuun.

Yksi ravintoloiden isoista seuraavista muutoksista liittyy tupakoitsijoihin. Entistä useampi ravintola, myös iltaviihteen puolella tulee muuttumaan täysin savuttomaksi, jopa siinä mielessä, että ulkona ei käydä välillä sauhuilla. Miten sitten tupakoitsijat voisivat ajatella pääsevänsä eroon tupakasta?

Tupakalla ja sen polttamiselle on se huono puoli, että passiivinen tupakointi on tuonut tullessaan paljon epätoivottua ongelmaa terveysrintamalle. Tupakassa oleva nikotiini ajaa tupakoitsijat helposti ottamaan aina uuden savukkeen ja siksi onkin hyvä tietää, että vaihtoehtona on esimerkiksi ottaa nikotiinipussit käyttöön. Nikotiinipussit mahdollistavat saman nikotiiniannoksen saamisen ilman passiivista tupakointia ja tupakan savua. Ravintoloiden olisi myös helpompi vastata tähän tarpeeseen, verrattuna tupakointi. Jos sinua kiinnostaa lukea lisää, mistä oikeasti on kyse nikotiinipussien kanssa ja mitä ne ovat, voi lukea lisää täältä, täysin suomeksi ja vaikka tilata testiksi kotiin. Nikotiinipusseja käytetään esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa.

Ravintolaviihde 2020-luvulla

Tämä vuosikymmen voisi nähdä tulevien vuosien aikana myös kasinopelit takaisin ravintoloissa! Suomessa on nyt vuonna 2020 ainoana EU:n jäsenvaltiona rahapeleissä monopoli Veikkauksella, mutta tämä asema ei ole enää niin kiveen hakattu ja tulevat pari vuotta saattaa nähdä Suomessa historiallisen muutoksen monopolista lisenssijärjestelmään, mikä lisää sekä valtion verotuloja että lisensseistä maksettuja tuloja ja mahdollistaa oikeasti entistä paremman pelaajien turvan peliongelmien suhteen.

Lisenssioperaattorit voisivat tuoda pelaamisen takaisin myös ainakin hotellien yhteydessä oleviin yökerhoihin, mistä ne poistuivat edellisen ravintolamuutoksen kourissa. Jo silloin ravintolat kritisoivat päätöstä väärin perustelluksi, koska yksi todellisista syistä oli Veikkauksellakin saada siirrettyä peliä entistä enemmän digitaaliseen maailmaan, vaikka siellä suomalaisilla pelaajilla on ollut satoja muitakin laillisia pelipaikkoja Euroopassa.

Ravintolaviihde kaipaa kaikessa yksinkertaisuudessaan jotain piristystä. Suomessa on jo aivan tarpeeksi karaoke-ravintoloita, ja bingoa- sekä pokeria pelaillaan myös monessa ravintolassa. Yllättävän monessa paikassa ovat myös viikoittaiset pubivisat säilyneet ja tottakai niissä ravintoloissa ja pubeissa mistä löytyy biljardipöytä ja darts-taulut, käydään kisoja näissä peleissä. Mutta entä lavakomiikka eli standup, missä siinä mennään Suomessa nyt, entä muu teatraalinen esiintyminen? Millaista viihdettä asiakkaat kaipaavat tai haluavat, vai onko pääpaino kohtuullisesti hinnoitelluissa juomissa, onko striptease aikansa elänyttä näin tasa-arvon aikakaudella?

Happy Hours tuli takaisin

HappyHours tuli takaisin ravintoloiden repertuaariin monen vuoden tauon jälkeen, mutta todellisuudessa ravintolat eivät ole hirveästi käyttäneet mahdollisuutta omassa markkinoinnissaan. Mainoksissa kyllä käytettiin sitä silloin pari vuotta sitten kun laki muuttui, mutta näin 2020 ei sitä mainontaa ole paljon enää näkyvillä ollut.

Valitettavan usein ravintoloitsijat nimittäin myyvät happy hour-aikaan samalla tavalla toisiinsa verrattuna olutta ja muita hanajuomia alennuksessa, kun pienellä vaivalla voisi tutustuttaa asiakkaat aivan uusiin juomiin ja vähitellen kehittää ravintolalle aivan oman drinkkilistan. Ravintoloitsijaakin pitäisi tällainen kiinnostaa, sillä katteet ovat drinkeissä kohdillaan, jopa happy hour-aikaan.

Asiakasta kuunnellen?

Jokaisella ravintolalla tulisi olla itselleen ja sitä kautta asiakkailleen selkeä liikeidea. Sitä penäsi taannoin television Kuppilat Kuntoon ohjelmassa kuuluisa Michelin-tähti kokkimme Hans Välimäkikin, jokaisella ravintolalla pitää olla selkeä näkemys siitä, mitä tehdään ja miksi. Ei voi vain tehdä päivästä toiseen ilman minkäänlaista intohimoa.

Ps. Hans Välimäki ja Arto Rastas kertoivat elokuussa 2020 avaavansa uuden ranskalaisen ravintolan, joka erikoistuu kaloihin, äyriäisiin ja kasviksiin. Perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä ammentava ja klassista keittotaitoa esittelevä ravintola Bardot avataan Helsingin keskustaan lokakuussa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.